Pivo je ljubav, pivo je emocija

Sjećam se 1999. godine. Imao sam 11 godina i prema 2000. godini gledao sam kao prema početku neke nove stvarnosti pune čudesnih tehnoloških dostignuća i letećih automobila. Da, definitivno je tu bilo utjecaja filmova poput Petog elementa ili Povratka u budućnost, tako da je ulazak u novo tisućljeće ipak bio malo razočaravajuć.

Ipak, iz današnje perspektive gledano, zapravo i nisam puno promašio u očekivanjima – tehnološki skok je ogroman. Od telefona s početka tisućljeća na kojima je vrh tehnologije bilo skladanje melodija do prvih verzija današnjih de facto džepnih računala koja svi nosimo sa sobom prošlo je svega nekoliko godina. Nekadašnji dial-up internet u novom tisućljeću vrlo brzo je zamijenio ADSL, što je svojevremeno bio big deal. Danas svi nosimo svoj internet sa sobom.

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Tinder…sve su to još uvijek aktualne mreže privatnog ili poslovnog tipa koje samo rastu, a nekad su bile nezamislive. Sjećam sa kad je jedina meni poznata verzija digitalne tekstualne komunikacije, mimo e-maila, bio SMS i Iskonov chat. Sjećamo se svi još i MySpacea i MSN-a. Sve to kao da je jučer bilo.

I evo nas u 2018. godini. Točnije, na izmaku iste. Vrijeme leti i ne vraća se natrag. Nemamo još leteće automobile, ako ne računamo sve one koji su ove zime s prvim snijegom sletjeli s ceste. Ali ne sumnjam da je i to samo pitanje vremena.

Pa, što je meni donijela 2018. godina?

 

Pivska ruta

Negdje krajem 5. mjeseca ove godine Pivska ruta je ugledala svjetlo dana. U tom periodu isprobao sam otprilike stotinjak novih vrsta piva, a ta iskustva u većini slučajeva prenio sam i na papir. Zapravo u WordPress editor, al jasna je poanta. Uz recenzije, kritike, preporuke i sl. akcije vezane za pivo, dosta toga napisano je i o koječemu drugome, što ovaj blog više čini blogom širokog spektra s pivom kao lajtmotivom koji se poput niti provlači kroz njega, ali ga ne čini uvijek nužno glavnom temom. 

U budućnosti se od Pivske rute može očekivati još puno više o pivu, a još više od toga o svemu ostalom. Frekvenciju pisanja objava u ovom trenutku ipak ne mogu obećati kao konstantnu, dijelom zbog toga što se bavim i nekim drugim stvarima u životu, kao što je npr. stalni posao od kojeg živim i jedem, a nesumnjivo i pijem; a dijelom zbog toga što ponekad budem lijena kurčina kojoj na kraju dana zbilja nije na vrhu liste prioriteta napisati 1500 riječi i obraditi 5-6 fotki u Photoshopu. No, jedno je ipak sigurno – kad-tad u meni se nakupi dovoljno materijala da se ovdje obilno verbalno izaser… izrazim, tako da nema brige, Pivska ruta ide dalje.

Ako objava previše kasni, dolaze snagatori… 

Nova pivnica

Pored poznatih destinacija poput Beertije, Gajbe, Runde i Merlona, ove godine obradovalo me je otvorenje nove pivnice, sad već prilično etabliranog Podrumčića. Za razliku od lokacije u dvorištu Waldingera,  poslovna filozifija Podrumčića me jest oduševila. Malo-malo stižu nova piva raznih craft pivovara iz Lijepe nam naše, uz stalnu ponudu Nove runde, sve na tapu. U ponudi je bila i hrana, koja je u konačnici žrtvovana u korist dozvoljenog pušenja. Vjerujem da to nije nikog pretjerano rastužilo, upravo suprotno.

Netko blizu žešće puši travu. Otvorio sam prozor da rashladim stan, a u sobu mi je ušao hladan zrak obogaćen THC-om. Ovo je zapravo digresija i nema veze s Podrumčićem, ali ne mogu ne spomenuti. Baš tuče.

 

Top 10 piva 2018. godine

Kako sam već naveo, probao sam popriličan broj različitih piva ove godine i ovo mi je bio vrlo težan i nezahvalan zadatak. Izvan liste ostala su mnoga odlična piva koja sam imao priliku kušati, što ih ne čini manje vrijednima, dapače. Ali u top 10 listu stane ih samo 10, jebiga. Pa, ajmo redom.

 1. Patronus

Ovaj pivo je onaj prijatelj kojeg, vjerujem, svi imamo. Nenametljiv, pristojan, ali pouzdan i uvijek spreman za akciju.  Jedno od dražih iznenađenja ove godine, ovaj pšenični brat ujedno mi je i gasio žeđ i hranio me ovo ljeto, a po cijeni od svega 8 kn u Lidlu komotno može ići i u kategoriju best buy piva godine.

 1. 5th Element Polleo Sport Protein Beer

Još jedan pšenični pivski kolač na listi. Pomalo pompozno najavljivano, ali u konačnici ipak solidno ispromovirano, ovo pivo nadmašilo je moja očekivanja. Što, zapravo, nije bilo teško, s obzirom da nisam očekivao ništa dobro od piva koje se najavljivalo za prodaju u dućanima s proteinima i sličnim suplementima. Ovaj Daruvarac (ne miješati s likom koji je prebio curu u Zadru) pokazao se u konačnici kao vrlo dobro pivsko iskustvo – ugodna okusa i lijepe, mutne zlatne boje, oduševio me u vrućim ljetnim danima, a iskustvo kupovine hladnog piva u Polleo trgovini bio je samo šlag na ovoj pšeničnoj torti.

Najkvalitetniji suplement u Polleu zasad 

 1. O’Hara’s Red Ale

Ovo pivo pio sam i prije, ali uvijek mu se rado vraćam. Smatram ga pobočnikom meni najdražeg stouta istog proizvođača, a posebnost mu je da me apsolutno nikad svih ovih godina nije razočarao. Lagano, a ukusno, sexy crvene boje, malo mi baca na skupu kurv…escort damu koju si čovjek priušti samo u posebnim prilikama i siguran je da će dobiti najbolji mogući performans, a da pritom  neće fasovati ništa venerično. Disclaimer – ovo je samo metafora, osobno ne znam apsolutno ništa o damama noći, njihovim navikama, cijenama i higijenskim standardima te zdravstvenoj situaciji.

 1. 5th Element ABA

Kad su u pitanju craft piva Daruvarske pivovare, uvijek sam više pažnje posvećivao IPA-i, tako da je do ovog ljeta ova ljepotica, barem kod mene, ostala u sjeni. No, kako ne trpim nepravdu kad je pivo u pitanju, odlučio sam i tu djelovati i nisam se prevario. ABA je s razlogom flagship pivo Daruvarske pivovare. Ako želite probati nešto od 5h Elementa, a niste sigurni koji je pravi stil za vas, s ABA-om nećete pogriješiti.

 1. Wychwood Brewery Black Wych

Ovo ljeto susreo sam se s više proizvoda pivovare  Wychwood Brewery i ostavo svaki put vrlo zadovoljan. Stoga sam bio vrlo sretan kad sam ljetos u Gajbi naletio na ovaj dragulj. Ovaj fini porter vrlo korektno miluje nepce i receptore u moždanom centru za sreću, a od okusa je jedino bolja etiketa – također vrlo svojstvena značajka većine piva ove genijalne pivovare.

Hladno kao vještičja sisa

 1. Piraat Triple Hop

Ili kako ga ja volim zvati, Jean Claude Van Damme.  Razlog je očit, mali je rastom, ali jebeno udara. Ovaj pivkan okusom na prvi, drugi i svaki sljedeći dojam nepogrešivo odaje potpis belgijskih pivara. Pakiranjem također, čini ga boca od 0.33 l od kojih 10.5% zapremnine čini alkohol. Nikad mi ne bi bio prvi izbor, s obzirom da ipak preferiram nešto manje kompleksne okuse i više gorčine, ali rado ću ga popiti opet kad se sretnemo. Ne dajte se zavarati da je ovo pivce koje ćete slistiti pa nakon toga bezbrižno voziti, mogli biste se gadno iznenaditi.

Završiš na podu, ali je osjećaj kao na Mt. Everestu

 1. Brewing Company The Crafty Irish Lager

Bez dileme najbolji lager koji sam ikad pio. Očekivao bih da ovako nešto dođe iz Njemačke, a ne s otočnih područja. Pravo pivo za svakog pravog alfa mužjaka, al mogu ga piti i ovakvi poput mene. Moje laičko mišljenje je da svaka popijena boca potiče rast razine testosterona za najmanje 10%. Profesionalno mišljenje znanstvenika vjerojatno bi bilo da ne jedem govna, nego da se držim onoga o čemu nešto i znam, ali u tom slučaju, nažalost, vrlo malo toga bi bilo napisano.

 1. O’Hara’s Irish Stout

Ni ovaj stout definitivno nije novo pivo u mojoj pivskoj karijeri, ali je više nego zaslužio biti na listi. Ova godina imala je svojih dobrih i loših momenata, a u onim najstresnijim, kad mi je došlo da legnem u fetalni položaj na kuhinjske pločice i ridam gorke suze, hladan gutljaj-dva ovog fenomentastičnog piva vratio bi me u život, sunce bi u ponoć zasjalo i violine bi mi zasvirale u stanu Odu radosti. A što se dešavalo nakon 5-6 komada ne bi izrežirali Tarantino i Lynch zajedno.

Prijatelji, često mislim na vas…

 1. Grif IPA

Najbolja iskustva su ona koja se dogode neplanirano. Ako su ugodna, naravno. Pa, ovo je bilo takvo iskustvo. Pivnica Merlon, ljeto, svjetsko u nogometu. Moje oštro pivsko oko smjesta je otkrilo poremećaj u Sili, nešto kao scena kad jedan besmrtnik iz Highlandera uđe u domet senzora drugog besmrtnika pa se kamera značajno smrzne na njihovim kamenim licima dok pokušavaju odgonetnuti tko-što-gdje-kad-kako-zašto. E, tako nekako je to izgledalo. Gledao sam kako osoblje Merlona na tacnama nosi neindentificirano pivo, žuto i gusto i hladno. Čežnja u meni bila je instantno probuđena i nije bilo druge – nekoliko minuta kasnije Grif i ja stopili smo se u jednom od najboljih pivskih iskustava ove godine. Šokantno, ali istinito – Grif u suštini pripada Zagrebačkoj pivovari. Ergo, pivovara koja proizvodi Ožujsko posredno proizvodi i nešto zbilja odlično kao što je Grif. Whaaat?

Afrodizijak

 1. Funnel Blower Dark Vanilla Porter

Definitivno najugodnije pivsko iznenađenje ove godine. Potpuno neočekivano, ali zasluženo. Ljetos kad sam ga kupio na akciji u Lidlu pojma nisam imao da me u boci sa zbilja simpatičnom, ali jednostavnom etiketom čeka dragulj godine. Imao jesam neka očekivanja, s obzirom da imam popriličan afinitet prema portet/stout pivima, ali da će zasjesti na sam vrh, e to me bacilo na guzicu. Doslovno, jer nisam mogao stati kad sam krenuo. Osim divne teksture i boje karakterističnih za ova piva te vrhunskog okusa, ovaj porter karakterizira i fina aroma vanilije. Nije nešto što bih na prvu poželio u pivu, ali ovdje to funkcionira skladno i daje ovom pivo dodatnu notu seksepila. Znam da to zvuči čudno, ali ne pronalazim bolji opis.  Apsolutno preporučujem svima.

Yep, toliko je dobar

Summa summarum

Teško je sažeti u jedan post sve što bih htio reći i vjerojatno će mi, nakon što ova objava već bude objavljena, na um pasti sto stvari koje sam još mogao/trebao napisati.

Sve u svemu, bila je ovo godina puna novih stvari. Osnovana je Ruta, oprobana su nova piva. Digli smo srebro na Svjetskom. Prošao sam par lokalnih beerfestova. Potrošio i prežalio silne pare na pivo. Mislim, nije da imam nešt puno novca, nego omjer potrošenog na pivo u odnosu na cjelokupna mi primanja ulazi u kategoriju grijeha prema čovječanstvu. Ali vrijedilo je.

Imam taj privilegij da poznajem mnoge dobre ljude koji su prepoznali moje pivsko djelovanje kao nešto kvalitetno i dobro. Ili ga jednostavno samo toleriraju. Kako god, zahvaljujući njima u moj stan i nepce sletjela su piva iz raznih zemalja poput Njemačke, Makedonije, Slovenije, čak i Tajlanda. Ovim putem zahvaljujem se svima njima, kao i svima onima koji su popratili rad Rute i imali razumijevanja i volje za sve ono što sam imao za iznijeti.

Posljednji batch iz Germanije

Kaže neka izreka, ako te dosta ljudi ne voli i hejta, to znači da radiš odličan posao. Ja sam dosad naletio svega na dvije-tri takve osobe, stoga zasad očito radim usran posao, ali obećavam da ću se u novoj godini potruditi skupiti bar deset hejtera.

Vrijedi istaknuti kako sam dobro prošao i ovog Božića. Očigledno je da je, s obzirom na tematiku, meni izuzetno lagano kupiti poklon. U ovom trenutku imam u stanu dovoljno opreme, što u čašama, što u pivima, da otvorim manji kafić. Vrlo sam zadovoljan.

Ipak, od svega što imam u stanu trenutno, jedan poklon, jedna boca Staropramena drži posebno mjesto na listi, tu negdje odmah pored lijeve pretklijetke. Nema tog stouta, portera ili IPA-e koja ju sada može istisnuti van. Pivo je ljubav, pivo je emocija. Možeš piti najbolje i najfinije pivo na svijetu, ali ako izostane taj dašak dobre volje, sreće, ako ga piješ bez ljubavi, neće ti valjati. S druge strane, ako imaš sve to, apsolutno ti ne treba ništa više od jednog posebnog Staropramena od jedne posebne osobe.

Voli me iz inata, voli me bez ostatka

Ekipa, prijatelji, pivoljupci, čitatelji, pratitelji. Hejteri. Khm, donatori. Pivska ruta želi vam svima brutalan novogodišnji provod i što uspješniju novu 2019. godinu. Pišemo se i čitamo i nagodinu. Ostajte mi dobro nakvašeni.

kizivat01 Written by:

81 komentar

 1. Tomba
  siječanj 1, 2019
  Reply

  👍🍺

 2. svibanj 2, 2019
  Reply

  Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger,
  and I was wanting to know your situation; many of us have created some
  nice practices and we are looking to swap techniques with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 3. svibanj 2, 2019
  Reply

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you
  did, the web will be a lot more useful than ever before.

 4. svibanj 3, 2019
  Reply

  Very quickly this web page will be famous amid
  all blogging users, due to it’s fastidious posts

 5. svibanj 3, 2019
  Reply

  Nice respond in return of this question with solid arguments and
  describing all concerning that.

 6. svibanj 4, 2019
  Reply

  I every time used to read post in news papers but now as I
  am a user of net so from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.

 7. svibanj 4, 2019
  Reply

  That is really fascinating, You are an excessively skilled blogger.
  I have joined your feed and sit up for in quest of more of
  your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks

 8. svibanj 5, 2019
  Reply

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

 9. svibanj 5, 2019
  Reply

  Hi there, I found your website via Google while looking for a similar topic, your
  site got here up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply was aware of your blog thru Google, and located that it is truly informative.

  I’m gonna be careful for brussels. I will be grateful should you
  continue this in future. A lot of other folks
  can be benefited from your writing. Cheers!

 10. Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I will come back yet
  again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 11. Usually I don’t learn post on blogs, but I would like to
  say that this write-up very compelled me to check out and
  do so! Your writing taste has been surprised
  me. Thank you, very great post.

 12. svibanj 9, 2019
  Reply

  obviously like your website however you need to take a look at the spelling on several of your
  posts. Several of them are rife with spelling issues and
  I in finding it very bothersome to inform the truth
  then again I will surely come back again.

 13. It’s really a cool and useful piece of information. I am happy
  that you just shared this useful information with us. Please keep
  us informed like this. Thanks for sharing.

 14. svibanj 10, 2019
  Reply

  This article presents clear idea in support of the new users of blogging, that
  really how to do blogging and site-building.

 15. svibanj 11, 2019
  Reply

  My partner and I stumbled over here coming from a different web address and thought
  I might check things out. I like what I see so i
  am just following you. Look forward to going over your web page repeatedly.

 16. svibanj 11, 2019
  Reply

  I am in fact thankful to the holder of this web page who has shared
  this wonderful piece of writing at at this place.

 17. svibanj 28, 2019
  Reply

  Hello, its nice article about media print, we all know media is a enormous
  source of facts.

 18. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.

  I hope to give something back and aid others like you aided me.

 19. svibanj 29, 2019
  Reply

  No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she desires to be available that in detail,
  therefore that thing is maintained over here.

 20. svibanj 30, 2019
  Reply

  fantastic post, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector do
  not realize this. You must continue your writing. I am sure, you’ve a great readers’ base already!

 21. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail.
  I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 22. svibanj 31, 2019
  Reply

  What’s up, I desire to subscribe for this website to
  obtain most recent updates, thus where can i do it please help out.

 23. svibanj 31, 2019
  Reply

  Excellent, what a weblog it is! This webpage gives valuable information to us, keep it up.

 24. svibanj 31, 2019
  Reply

  I’ll immediately snatch your rss feed as I can not in finding your email subscription link
  or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me understand in order that I may subscribe.
  Thanks.

 25. lipanj 2, 2019
  Reply

  Why visitors still use to read news papers when in this technological globe everything is accessible on net?

 26. lipanj 2, 2019
  Reply

  Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i
  read this paragraph i thought i could also create comment due to this sensible piece of
  writing.

 27. lipanj 2, 2019
  Reply

  If you are going for best contents like I do, just pay a visit this website everyday because it gives
  quality contents, thanks

 28. lipanj 2, 2019
  Reply

  Thanks in favor of sharing such a nice thinking, article is nice,
  thats why i have read it fully

 29. lipanj 2, 2019
  Reply

  Spot on with this write-up, I seriously believe that this site needs a great deal more attention.
  I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!

 30. lipanj 3, 2019
  Reply

  Greate article. Keep writing such kind of info on your site.

  Im really impressed by your blog.
  Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and individually suggest to my friends.

  I am confident they will be benefited from this
  website.

 31. lipanj 3, 2019
  Reply

  Remarkable! Its actually remarkable piece of writing, I
  have got much clear idea concerning from this article.

 32. lipanj 4, 2019
  Reply

  It’s very trouble-free to find out any topic on net as compared to books,
  as I found this post at this website.

 33. lipanj 4, 2019
  Reply

  Howdy would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems
  different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 34. lipanj 4, 2019
  Reply

  Hi, Neat post. There is a problem along with your web
  site in internet explorer, may test this? IE still is the market leader
  and a good section of people will miss your magnificent writing due to this
  problem.

 35. lipanj 5, 2019
  Reply

  Every weekend i used to visit this web site,
  because i wish for enjoyment, since this this site conations truly pleasant funny information too.

 36. lipanj 5, 2019
  Reply

  Hello, I read your blogs regularly. Your writing style is witty, keep it up!

 37. lipanj 5, 2019
  Reply

  There is definately a great deal to know about this topic.
  I really like all of the points you’ve made.

 38. lipanj 5, 2019
  Reply

  After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive four emails with the same comment.
  Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service?
  Many thanks!

 39. lipanj 5, 2019
  Reply

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 40. lipanj 6, 2019
  Reply

  These are actually enormous ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some fastidious things here.
  Any way keep up wrinting.

 41. lipanj 7, 2019
  Reply

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this
  brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook
  group. Talk soon!

 42. lipanj 7, 2019
  Reply

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?

  you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent,
  let alone the content!

 43. lipanj 8, 2019
  Reply

  I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
  for me to come here and visit more often. Did you hire out a
  designer to create your theme? Exceptional work!

 44. lipanj 8, 2019
  Reply

  I like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting!
  Keep up the awesome works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

 45. Woah! I’m really loving the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a amazing job with this. Additionally, the blog loads super fast for
  me on Opera. Superb Blog!

 46. lipanj 9, 2019
  Reply

  Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to determine if its a problem on my end
  or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 47. lipanj 9, 2019
  Reply

  Please let me know if you’re looking for a article author
  for your weblog. You have some really great posts and
  I feel I would be a good asset. If you ever want to take
  some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!

 48. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at
  a honest price? Thanks, I appreciate it!

 49. It’s the best time to make some plans for
  the longer term and it’s time to be happy. I have read this publish and if I may I wish to suggest you few interesting issues or tips.
  Perhaps you can write next articles relating to this article.
  I wish to learn even more things approximately it!

 50. Great post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired!

  Very helpful info specially the remaining section 🙂 I deal with such information much.
  I used to be seeking this particular information for
  a very lengthy time. Thanks and good luck.

 51. What’s up to all, it’s genuinely a good for me to
  pay a quick visit this web page, it consists of valuable Information.

 52. Quality articles or reviews is the main to be a focus for the
  visitors to pay a quick visit the website, that’s what this web site is providing.

 53. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I
  stumbleupon everyday. It’s always helpful to read through content from other authors and practice
  something from other web sites.

 54. lipanj 14, 2019
  Reply

  Hi, I do believe this is an excellent blog. I
  stumbledupon it 😉 I am going to come back once again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be
  rich and continue to help others.

 55. lipanj 15, 2019
  Reply

  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot
  drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 56. lipanj 15, 2019
  Reply

  Hey there, You’ve done an incredible job. I will certainly digg
  it and personally suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this
  site.

 57. lipanj 16, 2019
  Reply

  Fantastic beat ! I would like to apprentice at the same time
  as you amend your website, how could i subscribe for a weblog website?
  The account aided me a acceptable deal. I were tiny bit familiar
  of this your broadcast provided bright clear idea

 58. lipanj 16, 2019
  Reply

  Wow! At last I got a weblog from where I can genuinely get valuable data regarding
  my study and knowledge.

 59. lipanj 17, 2019
  Reply

  My spouse and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly what I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on many of the subjects you write about here.
  Again, awesome blog!

 60. lipanj 18, 2019
  Reply

  Aw, this was a very nice post. Finding the time and actual effort to produce a great article… but what
  can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get nearly
  anything done.

 61. I love reading an article that will make men and women think.
  Also, thank you for allowing for me to comment!

 62. lipanj 28, 2019
  Reply

  Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 63. lipanj 28, 2019
  Reply

  Thanks for your whole hard work on this blog. My daughter loves working on research and it is easy to see why. I notice all about the dynamic tactic you make insightful guidelines via the blog and as well as welcome participation from other ones about this concern while my simple princess has always been studying a lot of things. Have fun with the rest of the year. You’re the one conducting a fantastic job.

 64. lipanj 28, 2019
  Reply

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 65. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness to your post is simply spectacular and i could think you are an expert in this subject. Fine along with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay up to date with drawing close post. Thank you 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

 66. srpanj 6, 2019
  Reply

  I’m still learning from you, but I’m making my way to the top as well. I definitely liked reading all that is posted on your blog.Keep the information coming. I enjoyed it!

 67. Thank you, I’ve recently been looking for information about this subject for a long time and
  yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what concerning the bottom line?
  Are you positive about the supply?

 68. srpanj 11, 2019
  Reply

  Thanks for finally talking about >Pivo je ljubav, pivo je
  emocija – Pivska ruta <Liked it!

 69. srpanj 13, 2019
  Reply

  I simply want to tell you that I am beginner to blogs and actually liked this web blog. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You really have very good articles. Thank you for sharing with us your blog site.

 70. Good web site you have here.. It’s hard to find excellent
  writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you!
  Take care!!

 71. Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I
  came to take a look. I’m definitely loving the
  information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Fantastic blog and amazing design and style.

 72. srpanj 16, 2019
  Reply

  I all the time used to study piece of writing in news papers
  but now as I am a user of web so from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.

 73. If some one desires expert view on the topic of blogging then i recommend him/her
  to pay a quick visit this website, Keep up the fastidious
  work.

 74. Great work! That is the kind of information that should be
  shared around the internet. Shame on the seek engines for no longer positioning this publish
  higher! Come on over and consult with my web site . Thanks =)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *