Okršaj s belgijskim snagatorima (nije Van Damme)

Otkad sam kupio ležaljku, a prošli su već dani od toga, svakodnevno se stapam s prirodom na balkonu tipkajući po telefonu dok u pozadini svira glazba s laptopa reproducirana na bluetooth zvučniku. Priroda i svjež zrak su zakon. Inače, da čujete moju spontano od strane youtubea sastavljenu playlistu, pomislili biste da sam psihopat. Redom zna svirati sljedeće: Posegana, Smoke Mardeljano, Ante Cash, Oliver Dragojević, Petar Grašo, Maja Šuput, Johnny Cash, Ana Nikolić, Josh Turner, Pravila Igre, Željko Samardžić, Nina Pušlar, Učiteljice, Pink, Toma Zdravković, Eminem feat. Rihanna, Dejan Matić, Sia… Kad bi me npr. FBI-evi profileri pokušali profilirati na račun glazbe koju slušam, uputa operativcima na terenu bi bila “poremećen i opasan, pucati čim ga uočite”. Ipak, dok to nije slučaj, liječim dušu na taj način. Ležim, gledam u nebo i razmišlj…Pa, ležim i gledam u nebo. I dok nema komaraca, dobro je. Navodno više napadaju ljude koji piju pivo, ali mislim da je to samo propaganda proizvođača vina koji nastoje napraviti dodatni proboj na tržištu.

 

Generalno, živi se nekako…

 

DUBOKE MISLI O JEDNOJ NACIJI

Kad razmišljam o Belgiji, što, ruku na srce, nije baš često, uvijek mi prva misao bude koliko je to, barem ovako na papiru, činjenično gledano, zanimljiva zemlja. Znači, zemlja je Belgija, ali u njoj ne žive Belgijanci, nego Flamanci i Valonci, barem se tako podjela radi. U mom nekom slobodnom shvaćanju, ne mora uopće biti istina, u Belgiji žive Francuzi i Nizozemci. Također govore i tim jezicima te nešto malo njemački. Kroz povijest ju je naseljavalo keltsko pleme Belgi, a za vrijeme Rimskog carstva dijelom je činila provinciju pod nazivom Gallia Belgica. Belgija je jedna od onih zemalja koju su kroz povijest veće sile natezale k sebi, tako da je bila kidana između Francuske, Njemačke, Nizozemske…sve je ovo vrlo pojednostavljeno, ali vodilo se tamo ratova.

Dan-danas zemlja je monarhija, a glavni grad Bruxelles nije samo glavni grad države, nego i NATO-a i EU. Najčudnije od svega je to da je Belgija preko noći dobila svjetsku generaciju profesionalnih nogometaša te već godinama, barem nominalno, ulazi u krug favorita za svako veliko natjecanje koje igra. Summa summarum, jedna stvar je sigurna – Belgija nije dosadna zemlja.

A dosadna nisu ni belgijska piva. Neka mi se sviđaju, neka mi apsolutno ne odgovaraju, ali niti za jedno koje sam ikad probao ne mogu reći da je bullshit.

Izvrstan primjer je Petrus Dubbel – double ale (ABV 7%). Nije pivo koje ću rado piti, ne čini me sretnim i zadovoljnim, teško da ću ga opet kupiti. Postotkom alkohola i okusom dosta vuče na Tomislav (premda volim Tomislav), što znči da nije za svakoga. Ima dosta slatkoće i premalo gorčine za moj ukus. Unatoč svemu tome, ne mislim da je loše. Osjetim da ima neku vrijednost, da nije smućkano nabrzaka i plasirano na tržište s ciljem ako prođe-prođe (moj subjektivni dojam) te sam uvjeren da ima dosta ljudi koji upravo ovo pivo cijene.

 

Nije do tebe, do mene je.

 

Nešto drukčiju priču donosi Leute Bokbier – strong dark ale (ABV 7,5%), tamnocrveno pivo koje je nakon fermentacije dodatno refermentirano u boci. Okusom je slatkasto, ali fino izbalansirano dozom gorčine. Boja je fantastična i daje mu jednu gospodsku klasu. Vrlo je pitko, unatoč visokom postotku alkohola, što zapravo znači da je vrlo opasno ako ga planirate piti tokom večeri u birtiji (pod uvjetom da ga negdje nađete) jer ćete misliti da vam je prijatelj, a kad dođe vrijeme za ići kući, sastavit će vas s leđa, iz zasjede. Olakotna okolnosti za tu situaciju je ta da, kao i Petrus (a i većina belgijskih piva) dolazi u boci zapremnine 0,33 L. Etiketa mi se također sviđa, definitivno preporuka. Btw jeste skužili da sva ta mala belgijska piva zapravo veličinu kompenziraju povećanim postotkom alkohola? Udaraju kao Mark Hunt, ne valja se kačit s više takvih odjednom.

 

S ovim dečkima isključivo 1 na 1, i to ne isti dan.

 

DILEMA

Još drukčiju priču donosi Hawkes Ginger Beer (ABV 4%), u osnovi pivo od đumbira, ali sadrži fermentirani kiwi, mandarinu… Ne sadrži nikakve žitarice, stoga je gluten free, ali je li pivo? Iskreno, pojma nemam. Pluprozirno je, boje đumbira, a okusom je kao energy votka – s đumbirom. Lagao bih kad bih rekao da nije fino, zapravo mi se jako sviđa kao piće, ali može li se smatrati baš pivom? Nek mu bude. Dolazi u limenci od 0,33 L, cijena mu je cca 14 kn. Preporučujem probati, zanimljivo iskustvo, ako ništa drugo.

 

Prolazi, ali uz protest.

 

A ZA MANJE NOVACA…

U ovoj kategoriji ovaj put na dnevnom redu je Desetka (ABV 4%) – svijetli lager Pivovare Daruvar. Malo sam se informirao na netu jer me zanimalo tko-što-gdje-kad-kako-zašto i naišao na pohvale, a takođeri na objašnjenje imena  – Desetka sadrži cca 10% ekstrakta u osnovnoj sladovini dok je standard u pivarstvu cca 12%, što ga navodno čini laganim i pitkim pivom, pravim lijekom za ljetne vrućine. Osobno smatram da je ovo ziheraško, prazno, vodenasto pivo bez trunke karaktera. Ne sumnjam da će se prodavati, jer je cijenom više nego prihvatljivo (ne sjećam se točno, ai mislim da je 0,5 limenka nekih 5 kn), ovakva piva dobro prolaze u našoj državi, točno ga vidim kako se toči na lokalnim feštama i bauštelama. Da se razumijemo, cijenim pokušaj Pivovare Daruvar da izbace nešto novo i dodaju malo raznolikosti u ponudu, ali mislim da ovo nije smjer u kojem treba ići. Djeluje mi kao podilaženje masama (i to onom dijelu koje ne cijeni pivo i vjeruje Kolindi kad kaže da će Hrvatska biti najrazvijenija zemlja Europske unije). Šteta, kad znamo da Daruvarska pravi i 5th Element i u craft segmentu imaju vrlo zanimljive i intrigantne proizvode. Da skratim, ako volite Ožujsko, voljet ćete i ovo (Desetku, ne Element). Također, ako idete na količinu, a dosta ste kratki s lovom, onda preporučujem, u suprotnom radije ne.

 

Dvojka. Eventualno trojka zbog dobrog vladanja.

 

BLIŽI SE, BLIŽI…

Da ne ostane sve na tehnikalijama i recenzijama, još malo i kreće Svjetsko nogometno prvenstvo, događaj kad se tradicionalno muškarci pozicioniraju pred TV ekrane doma ili u lokalnoj birtiji uz neljudske količine piva i grickalica/pizze/janjetine, a žene frkću i preziru sve to dok se slikaju u fake dresovima s rukavima zavrnutim da izgledaju kao majica bez rukava, obraza ofarbanih u šahovnicu, sve za potrebe Instagrama. Priznajem da je ovo stereotipno razmišljanje i da nisu sve žene takve, a ni muškarci (u nekim situacijama uloge su zapravo doslovno obrnute), ali ako će svi koji se prepoznaju biti iskreni prema sebi, vjerujem da će doći do istog zaključka. U svakom slučaju, čekaju nas utakmice, pune birtije, LCD/LED TV-i, projektori i platna, TV reklame, sto i jedna emisija s gostujućim stručnjacima i “stručnjacima”, možda revival Ćirolija…barem do završetka natjecanja po skupinama. Srećom, nismo pobijedili Brazil nedavno, jer da jesmo, već bismo po predviđanjima svih stručnjaka, od onih ispred kvartovske trgovine do onih na televiziji, bili najmanje u finalu SP-a, ako ne i dalje. Što bi rezultiralo gadnim blowbackom u slučaju da ne prođemo skupinu. Kako god, mjesec, ili bar tjedan i pol, zadovoljstva za ljubitelje piva i(li) nogometa slijedi uskoro, pripreme su već počele, bit će zanimljivo.

kizivat01 Written by:

Comments are closed.