Pivo je ljubav, pivo je emocija

Sjećam se 1999. godine. Imao sam 11 godina i prema 2000. godini gledao sam kao prema početku neke nove stvarnosti pune čudesnih tehnoloških dostignuća i letećih automobila. Da, definitivno je tu bilo utjecaja filmova poput Petog elementa ili Povratka u budućnost, tako da je ulazak u novo tisućljeće ipak bio malo razočaravajuć.

Ipak, iz današnje perspektive gledano, zapravo i nisam puno promašio u očekivanjima – tehnološki skok je ogroman. Od telefona s početka tisućljeća na kojima je vrh tehnologije bilo skladanje melodija do prvih verzija današnjih de facto džepnih računala koja svi nosimo sa sobom prošlo je svega nekoliko godina. Nekadašnji dial-up internet u novom tisućljeću vrlo brzo je zamijenio ADSL, što je svojevremeno bio big deal. Danas svi nosimo svoj internet sa sobom.

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Tinder…sve su to još uvijek aktualne mreže privatnog ili poslovnog tipa koje samo rastu, a nekad su bile nezamislive. Sjećam sa kad je jedina meni poznata verzija digitalne tekstualne komunikacije, mimo e-maila, bio SMS i Iskonov chat. Sjećamo se svi još i MySpacea i MSN-a. Sve to kao da je jučer bilo.

I evo nas u 2018. godini. Točnije, na izmaku iste. Vrijeme leti i ne vraća se natrag. Nemamo još leteće automobile, ako ne računamo sve one koji su ove zime s prvim snijegom sletjeli s ceste. Ali ne sumnjam da je i to samo pitanje vremena.

Pa, što je meni donijela 2018. godina?

 

Pivska ruta

Negdje krajem 5. mjeseca ove godine Pivska ruta je ugledala svjetlo dana. U tom periodu isprobao sam otprilike stotinjak novih vrsta piva, a ta iskustva u većini slučajeva prenio sam i na papir. Zapravo u WordPress editor, al jasna je poanta. Uz recenzije, kritike, preporuke i sl. akcije vezane za pivo, dosta toga napisano je i o koječemu drugome, što ovaj blog više čini blogom širokog spektra s pivom kao lajtmotivom koji se poput niti provlači kroz njega, ali ga ne čini uvijek nužno glavnom temom. 

U budućnosti se od Pivske rute može očekivati još puno više o pivu, a još više od toga o svemu ostalom. Frekvenciju pisanja objava u ovom trenutku ipak ne mogu obećati kao konstantnu, dijelom zbog toga što se bavim i nekim drugim stvarima u životu, kao što je npr. stalni posao od kojeg živim i jedem, a nesumnjivo i pijem; a dijelom zbog toga što ponekad budem lijena kurčina kojoj na kraju dana zbilja nije na vrhu liste prioriteta napisati 1500 riječi i obraditi 5-6 fotki u Photoshopu. No, jedno je ipak sigurno – kad-tad u meni se nakupi dovoljno materijala da se ovdje obilno verbalno izaser… izrazim, tako da nema brige, Pivska ruta ide dalje.

Ako objava previše kasni, dolaze snagatori… 

Nova pivnica

Pored poznatih destinacija poput Beertije, Gajbe, Runde i Merlona, ove godine obradovalo me je otvorenje nove pivnice, sad već prilično etabliranog Podrumčića. Za razliku od lokacije u dvorištu Waldingera,  poslovna filozifija Podrumčića me jest oduševila. Malo-malo stižu nova piva raznih craft pivovara iz Lijepe nam naše, uz stalnu ponudu Nove runde, sve na tapu. U ponudi je bila i hrana, koja je u konačnici žrtvovana u korist dozvoljenog pušenja. Vjerujem da to nije nikog pretjerano rastužilo, upravo suprotno.

Netko blizu žešće puši travu. Otvorio sam prozor da rashladim stan, a u sobu mi je ušao hladan zrak obogaćen THC-om. Ovo je zapravo digresija i nema veze s Podrumčićem, ali ne mogu ne spomenuti. Baš tuče.

 

Top 10 piva 2018. godine

Kako sam već naveo, probao sam popriličan broj različitih piva ove godine i ovo mi je bio vrlo težan i nezahvalan zadatak. Izvan liste ostala su mnoga odlična piva koja sam imao priliku kušati, što ih ne čini manje vrijednima, dapače. Ali u top 10 listu stane ih samo 10, jebiga. Pa, ajmo redom.

 1. Patronus

Ovaj pivo je onaj prijatelj kojeg, vjerujem, svi imamo. Nenametljiv, pristojan, ali pouzdan i uvijek spreman za akciju.  Jedno od dražih iznenađenja ove godine, ovaj pšenični brat ujedno mi je i gasio žeđ i hranio me ovo ljeto, a po cijeni od svega 8 kn u Lidlu komotno može ići i u kategoriju best buy piva godine.

 1. 5th Element Polleo Sport Protein Beer

Još jedan pšenični pivski kolač na listi. Pomalo pompozno najavljivano, ali u konačnici ipak solidno ispromovirano, ovo pivo nadmašilo je moja očekivanja. Što, zapravo, nije bilo teško, s obzirom da nisam očekivao ništa dobro od piva koje se najavljivalo za prodaju u dućanima s proteinima i sličnim suplementima. Ovaj Daruvarac (ne miješati s likom koji je prebio curu u Zadru) pokazao se u konačnici kao vrlo dobro pivsko iskustvo – ugodna okusa i lijepe, mutne zlatne boje, oduševio me u vrućim ljetnim danima, a iskustvo kupovine hladnog piva u Polleo trgovini bio je samo šlag na ovoj pšeničnoj torti.

Najkvalitetniji suplement u Polleu zasad 

 1. O’Hara’s Red Ale

Ovo pivo pio sam i prije, ali uvijek mu se rado vraćam. Smatram ga pobočnikom meni najdražeg stouta istog proizvođača, a posebnost mu je da me apsolutno nikad svih ovih godina nije razočarao. Lagano, a ukusno, sexy crvene boje, malo mi baca na skupu kurv…escort damu koju si čovjek priušti samo u posebnim prilikama i siguran je da će dobiti najbolji mogući performans, a da pritom  neće fasovati ništa venerično. Disclaimer – ovo je samo metafora, osobno ne znam apsolutno ništa o damama noći, njihovim navikama, cijenama i higijenskim standardima te zdravstvenoj situaciji.

 1. 5th Element ABA

Kad su u pitanju craft piva Daruvarske pivovare, uvijek sam više pažnje posvećivao IPA-i, tako da je do ovog ljeta ova ljepotica, barem kod mene, ostala u sjeni. No, kako ne trpim nepravdu kad je pivo u pitanju, odlučio sam i tu djelovati i nisam se prevario. ABA je s razlogom flagship pivo Daruvarske pivovare. Ako želite probati nešto od 5h Elementa, a niste sigurni koji je pravi stil za vas, s ABA-om nećete pogriješiti.

 1. Wychwood Brewery Black Wych

Ovo ljeto susreo sam se s više proizvoda pivovare  Wychwood Brewery i ostavo svaki put vrlo zadovoljan. Stoga sam bio vrlo sretan kad sam ljetos u Gajbi naletio na ovaj dragulj. Ovaj fini porter vrlo korektno miluje nepce i receptore u moždanom centru za sreću, a od okusa je jedino bolja etiketa – također vrlo svojstvena značajka većine piva ove genijalne pivovare.

Hladno kao vještičja sisa

 1. Piraat Triple Hop

Ili kako ga ja volim zvati, Jean Claude Van Damme.  Razlog je očit, mali je rastom, ali jebeno udara. Ovaj pivkan okusom na prvi, drugi i svaki sljedeći dojam nepogrešivo odaje potpis belgijskih pivara. Pakiranjem također, čini ga boca od 0.33 l od kojih 10.5% zapremnine čini alkohol. Nikad mi ne bi bio prvi izbor, s obzirom da ipak preferiram nešto manje kompleksne okuse i više gorčine, ali rado ću ga popiti opet kad se sretnemo. Ne dajte se zavarati da je ovo pivce koje ćete slistiti pa nakon toga bezbrižno voziti, mogli biste se gadno iznenaditi.

Završiš na podu, ali je osjećaj kao na Mt. Everestu

 1. Brewing Company The Crafty Irish Lager

Bez dileme najbolji lager koji sam ikad pio. Očekivao bih da ovako nešto dođe iz Njemačke, a ne s otočnih područja. Pravo pivo za svakog pravog alfa mužjaka, al mogu ga piti i ovakvi poput mene. Moje laičko mišljenje je da svaka popijena boca potiče rast razine testosterona za najmanje 10%. Profesionalno mišljenje znanstvenika vjerojatno bi bilo da ne jedem govna, nego da se držim onoga o čemu nešto i znam, ali u tom slučaju, nažalost, vrlo malo toga bi bilo napisano.

 1. O’Hara’s Irish Stout

Ni ovaj stout definitivno nije novo pivo u mojoj pivskoj karijeri, ali je više nego zaslužio biti na listi. Ova godina imala je svojih dobrih i loših momenata, a u onim najstresnijim, kad mi je došlo da legnem u fetalni položaj na kuhinjske pločice i ridam gorke suze, hladan gutljaj-dva ovog fenomentastičnog piva vratio bi me u život, sunce bi u ponoć zasjalo i violine bi mi zasvirale u stanu Odu radosti. A što se dešavalo nakon 5-6 komada ne bi izrežirali Tarantino i Lynch zajedno.

Prijatelji, često mislim na vas…

 1. Grif IPA

Najbolja iskustva su ona koja se dogode neplanirano. Ako su ugodna, naravno. Pa, ovo je bilo takvo iskustvo. Pivnica Merlon, ljeto, svjetsko u nogometu. Moje oštro pivsko oko smjesta je otkrilo poremećaj u Sili, nešto kao scena kad jedan besmrtnik iz Highlandera uđe u domet senzora drugog besmrtnika pa se kamera značajno smrzne na njihovim kamenim licima dok pokušavaju odgonetnuti tko-što-gdje-kad-kako-zašto. E, tako nekako je to izgledalo. Gledao sam kako osoblje Merlona na tacnama nosi neindentificirano pivo, žuto i gusto i hladno. Čežnja u meni bila je instantno probuđena i nije bilo druge – nekoliko minuta kasnije Grif i ja stopili smo se u jednom od najboljih pivskih iskustava ove godine. Šokantno, ali istinito – Grif u suštini pripada Zagrebačkoj pivovari. Ergo, pivovara koja proizvodi Ožujsko posredno proizvodi i nešto zbilja odlično kao što je Grif. Whaaat?

Afrodizijak

 1. Funnel Blower Dark Vanilla Porter

Definitivno najugodnije pivsko iznenađenje ove godine. Potpuno neočekivano, ali zasluženo. Ljetos kad sam ga kupio na akciji u Lidlu pojma nisam imao da me u boci sa zbilja simpatičnom, ali jednostavnom etiketom čeka dragulj godine. Imao jesam neka očekivanja, s obzirom da imam popriličan afinitet prema portet/stout pivima, ali da će zasjesti na sam vrh, e to me bacilo na guzicu. Doslovno, jer nisam mogao stati kad sam krenuo. Osim divne teksture i boje karakterističnih za ova piva te vrhunskog okusa, ovaj porter karakterizira i fina aroma vanilije. Nije nešto što bih na prvu poželio u pivu, ali ovdje to funkcionira skladno i daje ovom pivo dodatnu notu seksepila. Znam da to zvuči čudno, ali ne pronalazim bolji opis.  Apsolutno preporučujem svima.

Yep, toliko je dobar

Summa summarum

Teško je sažeti u jedan post sve što bih htio reći i vjerojatno će mi, nakon što ova objava već bude objavljena, na um pasti sto stvari koje sam još mogao/trebao napisati.

Sve u svemu, bila je ovo godina puna novih stvari. Osnovana je Ruta, oprobana su nova piva. Digli smo srebro na Svjetskom. Prošao sam par lokalnih beerfestova. Potrošio i prežalio silne pare na pivo. Mislim, nije da imam nešt puno novca, nego omjer potrošenog na pivo u odnosu na cjelokupna mi primanja ulazi u kategoriju grijeha prema čovječanstvu. Ali vrijedilo je.

Imam taj privilegij da poznajem mnoge dobre ljude koji su prepoznali moje pivsko djelovanje kao nešto kvalitetno i dobro. Ili ga jednostavno samo toleriraju. Kako god, zahvaljujući njima u moj stan i nepce sletjela su piva iz raznih zemalja poput Njemačke, Makedonije, Slovenije, čak i Tajlanda. Ovim putem zahvaljujem se svima njima, kao i svima onima koji su popratili rad Rute i imali razumijevanja i volje za sve ono što sam imao za iznijeti.

Posljednji batch iz Germanije

Kaže neka izreka, ako te dosta ljudi ne voli i hejta, to znači da radiš odličan posao. Ja sam dosad naletio svega na dvije-tri takve osobe, stoga zasad očito radim usran posao, ali obećavam da ću se u novoj godini potruditi skupiti bar deset hejtera.

Vrijedi istaknuti kako sam dobro prošao i ovog Božića. Očigledno je da je, s obzirom na tematiku, meni izuzetno lagano kupiti poklon. U ovom trenutku imam u stanu dovoljno opreme, što u čašama, što u pivima, da otvorim manji kafić. Vrlo sam zadovoljan.

Ipak, od svega što imam u stanu trenutno, jedan poklon, jedna boca Staropramena drži posebno mjesto na listi, tu negdje odmah pored lijeve pretklijetke. Nema tog stouta, portera ili IPA-e koja ju sada može istisnuti van. Pivo je ljubav, pivo je emocija. Možeš piti najbolje i najfinije pivo na svijetu, ali ako izostane taj dašak dobre volje, sreće, ako ga piješ bez ljubavi, neće ti valjati. S druge strane, ako imaš sve to, apsolutno ti ne treba ništa više od jednog posebnog Staropramena od jedne posebne osobe.

Voli me iz inata, voli me bez ostatka

Ekipa, prijatelji, pivoljupci, čitatelji, pratitelji. Hejteri. Khm, donatori. Pivska ruta želi vam svima brutalan novogodišnji provod i što uspješniju novu 2019. godinu. Pišemo se i čitamo i nagodinu. Ostajte mi dobro nakvašeni.

kizivat01 Written by:

48 komentara

 1. 11 rujna, 2019

  Travis Scott jordan 1

  ejkghhnde,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.I LOve your Blog!

 2. 13 rujna, 2019

  NFL Jerseys

  hvgyzrwigg,Some really nice stuff on this website, I enjoy it. I LOve your Blog!

 3. 15 rujna, 2019

  Yeezy UK

  kkjglozyl,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

 4. 16 rujna, 2019

  minecraft games

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 5. 16 rujna, 2019

  Yeezy

  adpqunymetv,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

 6. 18 rujna, 2019

  Nike Outlet Store

  gpefjiwwz,Quality blog, keep up the good work. You may check our website also!I LOve your Blog!

 7. nike jr. tiempo legend vii fg 897728 008 boy football shoes black white orange

  order cool grey. weve seen this finish on classic silhouettes such as the air jordan2018 air jordan 1 mid gs pro purple desert sand for saleair jordan 1 low white white gum yellow hyper pinkcustom nike low air force 1 summer mens u s sizes bit.ly

 8. 20 rujna, 2019

  Yeezy

  nnzcui,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

 9. pijama comprido de mulher lazo azul paisley

  air jordan retro xiv graphite skyline solejordan mens nike wings brand t shirt gym red webzomair jordan 2 nuggets pe melo black bluecaiaque hunter fishing 285 brudden n谩utica com cooler

 10. 22 rujna, 2019

  Adidas Yeezy

  aycnqb,Thanks for sharing this recipe with us!!I LOve your Blog!

 11. 28 rujna, 2019

  quest bars cheap

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 12. 12 listopada, 2019

  tumblr.com quest bars cheap

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 13. 25 listopada, 2019

  benefits of coconut oil

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 14. 25 listopada, 2019

  coconut oil health benefits

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 15. 28 listopada, 2019

  quest protein

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 16. 28 listopada, 2019

  quest protein bars

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 17. 28 listopada, 2019

  quest bars

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 18. 29 listopada, 2019

  coconut oil health benefits

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 19. 4 studenoga, 2019

  coconut oil benefits

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 20. 14 studenoga, 2019

  coconut oil then

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 21. 14 studenoga, 2019

  when coconut oil

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 22. 14 studenoga, 2019

  coconut oil there

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 23. 14 studenoga, 2019

  coconut oil for

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 24. 14 studenoga, 2019

  where coconut oil

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 25. 15 studenoga, 2019

  coconut oil a

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 26. 15 studenoga, 2019

  coconut oil is

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 27. 19 studenoga, 2019

  tinyurl.com

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 28. 25 studenoga, 2019

  off coconut oil

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

 29. 28 studenoga, 2019

  ps4 games

  Pivo je ljubav, pivo je emocija – Pivska ruta

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.