Bio&bio pivo i radler kao uvertira u ludnicu večeras

Pivo je i dalje aktualno, kao i nogometni SP, a u jednadžbu je ušlo i veganstvo. Dodaj još par pivnica i Josipa Broza Tita na (ne)očekivanim mjestima i ovaj tjedan se može opisati kao prilično sadržajan. A utakmica večeras i sve što za njom slijedi tek se treba dogoditi.

U redakciji Pivske rute radi samo profesionalan i odgovoran kadar. Za razliku od većine osoba koje tvrde da se bave novinarskom strukom, a posao im se svodi na praćenje Facebooka, Instagrama i Twittera i pisanja clickbait naslova, Pivska ruta otisnula se u pravi terenski rad. Odlučio sam iskoristiti divno i oblačno osječko jutro, provozati se bicom, potrošiti koju kaloriju i usput možda okinuti poneku solidnu fotku. I tako sam nabasao na sajam antikviteta u Tvrđi koji izgledom dosta nalikuje na autopijacu, minus auti. Ne znam kad sam zadnji put vidio toliko šljemova na jednom mjestu poslije ’95. I generalno vojne opreme. Ima čuturica, šatorskih krila, čizama… A ima i štošta drugo, od drvenih ručno rađenih predmeta do prehrambenih proizvoda. Koga zanima, može kupiti Titove transkripte, a ima čak i minijaturna bista istog gospodina, idealna kao npr. držač za papir.

Kolinda rasprodaje.

Ima mačeva, noževa, sablji, a vidio sam čak i stalak s katanom te pripadajućim wakizashijem i tantom. Možeš kupiti štošta. Pivska ruta je bila gladna pa je kupila langošicu i kući se vratila s bicikliranja u kalorijskom suficitu.

A i subjekt naslovne fotografije, iako generalno ne pijem takva pića – Osječki crni radler (ABV 2%). Odlučio sam pogaziti načela i proširiti horizonte, stoga sam ovaj tjedan ispitao i poneki radler. Nisam poludio, nisam bolestan, nisam promijenio vjeru. Onog trena kad sam kušao Panov radler od limuna (ABV 2%) , s gnušanjem sam se zapitao što to meni treba u životu i što sam ja Bogu skrivio. Ali, kako ne treba počinjati što se ne može zadržati, popilo se nekako i to, a zatim je na red došao Osječki crni. I mogu reći da za jedan radler uopće nije loš. Nije da ga planiram nešto posebno početi piti, ali kad već mora biti neko skrnavljenje piva, ovo zapravo nije uopće loše odrađen posao. Ako je dobro ohlađen. Što vrijedi za apsolutno svako pivo, ljeti i zimi. Skrati mi se život za najmanje 6 mjeseci kad netko zatraži pivo iz gajbe. To je otprilike kao da netko u kafiću naruči dužu s mlijekom, ali nek prvo odstoji pola sata da se skroz ohladi. Ne ide to tako.

 

KAD SE VRUĆE GLAVE DONOSE SMRTONOSNE ODLUKE

Napravio sam potencijalnu glupost. Onda kad smo pregazili Argentinu, ponesen euforijom i Grifom, izjavio sam pred svjedocima da ću, ukoliko Hrvatska postane svjetski prvak sad na SP-u, mjesec i pol dana biti vegan. Tada mi se to nije činilo kao realna opcija, unatoč tome što smo napunili Gauchose. Sad su stvari malo drukčije posložene i lagano postajem zabrinut. Još uvijek se tu dosta toga treba odigrati, ali odlučio sam već preliminarno posjetiti potencijalnu vegansku lokaciju – Bio&Bio shop na trgu. Dijelom zbog veganstva, ali većinom ipak zato što se sad i tamo može kupiti pivo. Organsko, a ima i bezglutensko. Tek ih trebam probati, teško je još bilo što reći, ali vidjet ćemo. Poslije sam otišao u pothodnik u poštu vidjeti ima li i tamo već craft piva. Nije bilo, stoga sam samo platio račune za režije.

Bit ćeš vegan.

OD PIVNICE DO PIVNICE

Nekako se i to dogodi, danima ništa, a onda odjednom shvatiš da do kraja tjedna imaš sve dogovoreno s različitim ekipama, da se neki dogovori preklapaju i nemaš pojma kako je uopće došlo do toga? Pa, ovo je jedan takav tjedan. Najbitnije stavke su sljedeće – Podrumčić i dalje radi dobar posao, jedno od boljih piva u zadnje vrijeme im je Mlinarica Coffee Porter (ABV 6,4%), odlično pivo s aromom i okusom koji vuče na kavu. Apsolutno preporuka svima. Kažu da uz ovakva piva odlično ide čokolada ili čokoladni kolač. Nisam kombinirao, ali eto, tko je za, neka proba. Na tabli im ipak piše Mlinarica Scwharzbier, što navodi na krivu informaciju, a zašto je to tako, ne znam.

A u konačnici nije ni bitno.

Druga stavka je Gajba te još jedan član Wychwood Breweryja – Black Wych (ABV 5%), natpisom na boci opisan kao “dark mysterious spellbinding porter”. U biti, solidan porter s odličnom etiketom i bocom, kao i ostali izdanci Wychwooda. U cjeniku stoji pod nazivom stout. Iako su to srodni stilovi piva, nije mi najjasnije čemu razlika.

Opet, u konačnici nije ni bitno.

A DANAS SPEKTAKL

Navijam za Hrvatsku iako sam svakom sljedećom pobjedom sve bliži, opet ću to reći, veganstvu. Užasno mi je to, nije prošla još ni godina dana od moje prve i zadnje takve ekspade. Rane su još uvijek svježe, soja me proganja u snovima, a kad se sjetim bademovog mlijeka, bude mi muka. Svima je to fora, nitko ne bi probao. Neke wannabe poznate ličnosti će se kao skinuti gole ako osvojimo prvenstvo. Moš mislit, nekog je briga što će se tamo neka fuksa skinuti. i tako će kad-tad to napraviti u nekom stadiju “karijere”. Ajd veganiši mjesec i pol dana pa da te vidimo! Ne? Nisam ni mislio.

Ja ću. Kome će to išta donijeti? Nikome ništa konkretno, ali eto, nudim svoju žrtvu svemiru pa nek se od nje naplati u zamjenu da nas sreća malo pomazi u idućih par utakmica. A ako Strinić zabije gol, ofarbat ću se u plavo. Eto toliko. Držte se večeras, sutra se zbrajaju mrtvi. Figurativno samo, nemojte stvarno poginuti.

Teško je sad biti pametan.

kizivat01 Written by:

Comments are closed.